Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

nn3

 https://bmcneurosci.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2202-13-113

 

 

Ενδείξεις ERP για την αναγνώριση της συναισθηματικής προσώδης μέσω προσομοιωμένων κοχλιακών στρατηγικών εμφυτευμάτων

 

 

Ιστορικό

Οι συναισθηματικά σημαντικές πληροφορίες στην ομιλούμενη γλώσσα μπορούν να παρέχονται από παραλλαγές στη μελωδία του λόγου (prosody) ή από τη συναισθηματική σημασιολογία. Η συναισθηματική προσώδη ουσία είναι απαραίτητη για τη μετάδοση συναισθημάτων μέσω της ομιλίας. Στην αισθητική-νευρική απώλεια ακοής, η μειωμένη αντίληψη του λόγου μπορεί να βελτιωθεί με κοχλιακά εμφυτεύματα (CIs). Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να διερευνήσει την απόδοση των συμμετεχόντων κανονικής ακοής (NH) σχετικά με την αντίληψη της συναισθηματικής προσώδους με ερεθίσματα με φωνητική κωδικοποίηση. Χρησιμοποιήθηκαν σημασιολογικά ουδέτερες προτάσεις με συναισθηματική (χαρούμενη, θυμωμένη και ουδέτερη) προσώδη. Οι προτάσεις καταργήθηκαν για να προσομοιώσουν δύο στρατηγικές κωδικοποίησης ομιλίας CI: τον Advance Combination Encoder (ACE) και τον πρόσφατα αναπτυγμένο Psychoacoustic Advanced Combination Encoder (PACE). Είκοσι ενήλικες NH κλήθηκαν να αναγνωρίσουν συναισθηματική προσώδη από προσομοιώσεις ACE και PACE.Η απόδοση αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας τεστ συμπεριφοράς και δυνατότητες που σχετίζονται με συμβάντα (ERPs).

Αποτελέσματα

Τα δεδομένα συμπεριφοράς αποκάλυψαν ανώτερη απόδοση με πρωτότυπα ερεθίσματα σε σύγκριση με τις προσομοιώσεις. Για προσομοιώσεις, παρατηρήθηκε καλύτερη αναγνώριση για χαρούμενη και θυμωμένη πρόωση σε σύγκριση με το ουδέτερο. Ανεξάρτητα από τον τύπο προσομοίωσης ή μη προσομοίωσης ερεθίσματος, παρατηρήθηκε ένα σημαντικά μεγαλύτερο δυναμικό P200 που σχετίζεται με την εκδήλωση για χαρούμενη προωδία μετά την έναρξη της ποινής από τα άλλα δύο συναισθήματα. Επιπλέον, το εύρος του P200 ήταν σημαντικά πιο θετικό για τη χρήση της στρατηγικής PACE σε σύγκριση με τη στρατηγική ACE.

Συμπεράσματα

Τα αποτελέσματα έδειξαν την κορυφή P200 ως δείκτη ενεργού διαφοροποίησης και αναγνώρισης συναισθηματικής προσώδης. Μεγαλύτερο εύρος κορυφής P200 για χαρούμενη προωδία έδειξε τη σημασία των θεμελιωδών ενδείξεων συχνότητας (F0) στην επεξεργασία προσώματος. Το πλεονέκτημα του PACE έναντι του ACE υπογράμμισε έναν προνομιακό ρόλο του μοντέλου ψυχοακουστικής κάλυψης στη βελτίωση της αντίληψης των προσώσων. Συνολικά, η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της προσομοίωσης με φωνοκωδικοποίηση για την καλύτερη κατανόηση των προδικών στοιχείων που χρησιμοποιούν οι χρήστες CI.

Ιστορικό

Στους ανθρώπους, η ομιλία είναι ο πιο σημαντικός τύπος επικοινωνίας. Η λεκτική επικοινωνία μεταφέρει περισσότερο από το συντακτικό και σημασιολογικό περιεχόμενο. Εκτός από το ρητό λεκτικό περιεχόμενο, τα συναισθηματικά μη λεκτικά στοιχεία είναι ένας σημαντικός φορέας πληροφοριών. Ο όρος «prosody» περιγράφει τις μη προτεινόμενες ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένων των τονισμών, των στρες και των τόνων [ 1 ]. Η συναισθηματική ομιλία τείνει να ποικίλει ως προς τρεις σημαντικές παραμέτρους. Μεταξύ αυτών, το πιο σημαντικό είναι η θεμελιώδης συχνότητα (F0), ακολουθούμενη από τη διάρκεια και την ένταση [ 2 ]. Πολλή δουλειά στη νευροψυχολογία επικεντρώθηκε στη συναισθηματική προσώδη σε άτομα με φυσιολογική ακοή (ΝΗ) και σε νευρολογικές καταστάσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον [ 3 ] και η κύρια εστιακή δυστονία [ 4]] αλλά σπάνια σε άτομα με απώλεια ακοής. Άτομα με σοβαρή έως βαθιά απώλεια ακοής έχουν περιορισμένο δυναμικό εύρος συχνότητας, χρονικής και ανάλυσης έντασης, επηρεάζοντας έτσι την αντίληψή τους για προσώδη.

Τα κοχλιακά εμφυτεύματα (CIs) επιτρέπουν σε διαφορετικά άτομα κωφών να επιτύχουν επίπεδα αντίληψης του λόγου που θα ήταν ανεφάρμοστα με τα συμβατικά ακουστικά βαρηκοΐας [ 5 , 6 ]. Το αποτέλεσμα του CI εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η αιτιολογία της κώφωσης, η ηλικία εμφύτευσης, η διάρκεια χρήσης, η τοποθέτηση ηλεκτροδίων και η αναδιοργάνωση του φλοιού [ 7 , 8 ]. Σε ένα CI, τα σήματα ομιλίας κωδικοποιούνται σε ηλεκτρικούς παλμούς για να διεγείρουν τα νευρικά κύτταρα της ακοής. Οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται για τέτοια κωδικοποίηση είναι γνωστοί ως στρατηγικές κωδικοποίησης ομιλίας. Μια σημαντική πιθανή μεταβλητότητα στην απόδοση ακοής των χρηστών CI μπορεί να περιλαμβάνεται στη στρατηγική κωδικοποίησης ομιλίας που χρησιμοποιείται [ 9]. Υπάρχει ανάγκη να κατανοήσουμε τη συμβολή αυτής της πηγής μεταβλητότητας στη βελτίωση της αντίληψης. Οι ενήλικες NH αντιλαμβάνονται μια ποικιλία ενδείξεων για την αναγνώριση πληροφοριών στο φάσμα της ομιλίας, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στο πλαίσιο της φασματικά υποβαθμισμένης ομιλίας. Προσομοιώσεις που μιμούνται ένα ακουστικό σήμα με τρόπο συνεπή με την έξοδο ενός CI έχουν αποδειχθεί χρήσιμες για την κατανόηση του μηχανισμού της ηλεκτρικής ακοής [ 10 ], καθώς παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη σχετική αποτελεσματικότητα διαφορετικών αλγορίθμων επεξεργασίας.

Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να παίξει φωνητικές (προσομοιωμένες) προτάσεις σε υποκείμενα NH για να προσδιοριστεί εάν οι στρατηγικές κωδικοποίησης ομιλίας είναι συγκρίσιμες με την αντίληψη της προσώδης. Στο παρόν πείραμα, χρησιμοποιήθηκαν σήματα με κωδικοποίηση με το Advance Combination Encoder (ACE) και το Psychoacoustic ACE (PACE), εμπορικά γνωστά ως MP3000 [ 11 , 12 ]. Τόσο το ACE όσο και το PACE είναι στρατηγικές τύπου N-of-M, δηλαδή, αυτές οι στρατηγικές επιλέγουν λιγότερα κανάλια (N) ανά κύκλο από ενεργά ηλεκτρόδια (M) (N εκτός M). Στο ACE, οι ζώνες (N των M) (ή τα ηλεκτρόδια) με το υψηλότερο πλάτος διεγείρονται σε κάθε κύκλο διέγερσης, όπου (M) είναι ο αριθμός των διαθέσιμων ηλεκτροδίων [ 13] π.χ., 8–12 ζώνες με το μέγιστο πλάτος επιλέγονται από τις 22. Αυτή η μέθοδος επιλογής στοχεύει στη λήψη αντιληπτών σχετικών χαρακτηριστικών, όπως οι κορυφές σχηματισμού.

Η νέα στρατηγική PACE [ 14 ] είναι μια παραλλαγή ACE που βασίζεται σε ένα μοντέλο ψυχοακουστικής κάλυψης. Αυτός ο αλγόριθμος είναι παρόμοιος με τη μορφή ήχου MP3 που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά μουσικής. Αυτό το μοντέλο περιγράφει τα αποτελέσματα απόκρυψης που λαμβάνουν χώρα σε ένα υγιές ακουστικό σύστημα. Έτσι, οι ζώνες (Ν) που είναι πιο σημαντικές για την κανονική ακοή παραδίδονται, και όχι απλώς τα φασματικά μέγιστα, όπως και με το ACE. Μπορεί να θεωρηθεί ότι μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να βελτιώσει τη φασματική ανάλυση, βελτιώνοντας έτσι την αντίληψη του λόγου.

Ωστόσο, οι συγκρίσεις της νέας στρατηγικής PACE με την καθιερωμένη ACE είναι σπάνιες. Στο παρελθόν, οι ερευνητές δοκίμασαν το PACE σε εργασίες αναγνώρισης προτάσεων σε θόρυβο σε σχήμα ομιλίας σε αναλογίες σήματος προς θόρυβο 15 dB και το συνέκριναν με το ACE [ 11 ]. Μια μεγάλη βελτίωση του PACE βρέθηκε όταν διατηρήθηκαν τέσσερα κανάλια, αλλά όχι για οκτώ κανάλια. Στη μελέτη τους, [ 15 ] οι συγγραφείς συνέκριναν το ACE και το PACE στην αναγνώριση μουσικών οργάνων και δεν βρήκαν καμία διαφορά όσον αφορά την αντίληψη της μουσικής. Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν βελτίωση στη βαθμολογία δοκιμών πρότασης Hochmair, Schulz και Moser (HSM) για το PACE (36,7%) σε σύγκριση με το ACE (33,4%), δείχνοντας πλεονέκτημα του PACE έναντι του ACE [ 16]. Συνολικά, αυτές οι μελέτες αντικατοπτρίζουν μεικτά αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη αντικειμενικών εξαρτώμενων μεταβλητών που χρησιμοποιήθηκαν. Για να ξεπεραστεί αυτό το ζήτημα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν δυνατότητες που σχετίζονται με συμβάντα (ERP), καθώς δεν βασίζονται σε υποκειμενικά μέτρα συμπεριφοράς.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι τα ERPs είναι σημαντικά για τη μελέτη της φυσιολογικής [ 17 ] και της μειωμένης επεξεργασίας της διαφοροποίησης και της ταυτοποίησης της συναισθηματικής προσώδης [ 18 ]. Οι ερευνητές κατέγραψαν οπτικά ERP σε λέξεις με θετικές και αρνητικές συναισθηματικές δηλώσεις και ανέφεραν ότι το κύμα P200 αντικατοπτρίζει τη γενική συναισθηματική σημασία [ 19 ]. Παρόμοια αποτελέσματα αναφέρθηκαν για την ακουστική συναισθηματική επεξεργασία [ 20 , 21 ]. Ερευνητές [ 22] ανέφεραν ότι με ERP, οι συναισθηματικές προτάσεις μπορούν να διαφοροποιηθούν μεταξύ τους μόλις 200 ms μετά την έναρξη της πρότασης, ανεξάρτητα από τις φωνές των ομιλητών. Αν και στις προαναφερθείσες μελέτες το ακουστικό Ν100 δεν έχει επικεντρωθεί, πιστεύεται ότι αντικατοπτρίζει την αντιληπτική επεξεργασία και διαμορφώνεται από την προσοχή [ 23 , 24 ].

Η παρούσα μελέτη αποσκοπούσε στη διασαφήνιση των διαφορών μεταξύ των επιδράσεων των στρατηγικών κωδικοποίησης ACE και PACE στη συναισθηματική αναγνώριση προσώτων. Υποθέσαμε ότι, όσον αφορά την αναγνώριση των λεκτικών συναισθημάτων, το PACE μπορεί να ξεπεράσει το ACE, το οποίο θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται σε συμπεριφορικά μέτρα και ακουστικά ERP.

 

Συζήτηση

Αυτή η μελέτη είχε ως στόχο να διερευνήσει μια πρώιμη διαφοροποίηση των φωνητικών συναισθημάτων σε σημασιολογικά ουδέτερες εκφράσεις. Χρησιμοποιώντας εργασίες συμπεριφοράς και ERP για τη διερεύνηση ουδέτερης, θυμωμένης και χαρούμενης αναγνώρισης συναισθημάτων, αποδείξαμε ότι η απόδοση των φυσιολογικών ατόμων με ακρόαση ήταν σημαντικά καλύτερη για μη προσομοίωση από ότι για αναγνώριση προσώματος με προσομοίωση CI. Ομοίως, η απόδοση με το PACE ήταν καλύτερη σε σύγκριση με το ACE.

Για τα RT μετά την αντιστάθμιση, οι συμμετέχοντες ήταν πιο γρήγοροι για να εντοπίσουν χαρούμενες και θυμωμένες διαδικασίες σε σύγκριση με το ουδέτερο συναίσθημα. Αυτά τα ευρήματα είναι παράλληλα με τα ευρήματα στη βιβλιογραφία σχετικά με την επεξεργασία της προσώδης που έχουν δείξει συνεχώς την ταχύτερη αναγνώριση των συναισθηματικών ερεθισμάτων σε σύγκριση με τα ουδέτερα ερεθίσματα [ 25 - 28]. Οι προαναφερθείσες μελέτες έχουν αποδώσει αυτήν την ταχεία ανίχνευση φωνητικών συναισθημάτων στην αξία της επιβίωσης και της επιβίωσης των συναισθημάτων σε σχέση με την ουδέτερη προσώδη. Επιπλέον, μια συναισθηματική κρίση της προσώδης μπορεί να εκτελεστεί γρηγορότερα, καθώς οι μη διφορούμενες συναισθηματικές συσχετίσεις είναι άμεσα διαθέσιμες. Αντίθετα, ουδέτερα ερεθίσματα μπορεί να προκαλέσουν θετικούς ή αρνητικούς συσχετισμούς που διαφορετικά δεν θα υπήρχαν. Έτσι, οι χρόνοι αντίδρασης μπορεί απλώς να αντικατοπτρίζουν μεγαλύτερο χρόνο απόφασης για ουδέτερο σε σύγκριση με συναισθηματικές προτάσεις.

Για την ανάλυση του ποσοστού ακρίβειας, ελήφθησαν σχεδόν τέλειες βαθμολογίες (97% σωστές) όταν οι συμμετέχοντες άκουσαν αυθεντικές προτάσεις χωρίς προσομοίωση. Αυτά τα ευρήματα είναι υψηλότερα από τα αποτελέσματα (90 έως 95%) που αναφέρθηκαν σε προηγούμενες μελέτες [ 29 , 30 ]. Αυτό τεκμηριώνει ότι ο ομιλητής που χρησιμοποιήθηκε στην τρέχουσα μελέτη μετέφερε με ακρίβεια τα τρία συναισθήματα στόχους. Έτσι, η τράπεζα ερεθισμάτων που χρησιμοποιείται στο παρόν πείραμα φαίνεται να είναι κατάλληλη για τη μεταφορά των απαιτούμενων προσωδικών χαρακτηριστικών που απαιτούνται για τη διερεύνηση διαφορετικών στρατηγικών CI για λόγους αναγνώρισης συναισθημάτων.

Τα δεδομένα ERP για την συναισθηματική αντίληψη της προσώδους που καταγράφηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες κατέδειξαν διαφορικές ηλεκτροφυσιολογικές αποκρίσεις στο αισθητήριο-αντιληπτικό συστατικό του συναισθήματος σε σχέση με την ουδέτερη προσώδη. Το ακουστικό συστατικό N100 είναι δείκτης φυσικών χαρακτηριστικών ερεθισμάτων, όπως η εξαγωγή του χρονικού βήματος [ 31 ]. Υπάρχουν στοιχεία στη βιβλιογραφία που υποστηρίζουν το N100 ως το πρώτο στάδιο της συναισθηματικής επεξεργασίας προσώματος [ 32 ]. Στην τρέχουσα μελέτη, το εύρος N100 ήταν πιο αρνητικό για τη χρήση της στρατηγικής ACE, υποδηλώνοντας ότι τα πρώτα στάδια της αναγνώρισης προσώματος ενδέχεται να επηρεαστούν δυσμενώς από τα χαρακτηριστικά ερεθίσματος. Ωστόσο, το N100 διαμορφώνεται από αμέτρητους παράγοντες, όπως προσοχή, κίνητρα, διέγερση, κόπωση, πολυπλοκότητα των ερεθισμάτων και μεθόδους καταγραφής κ.λπ. [33 ]. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να περιγράψουμε τους λόγους για την παρουσία του Ν100 καθώς δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τη συμβολή των παραπάνω παραγόντων στα παρατηρούμενα αποτελέσματα. Το επόμενο στάδιο της ακουστικής επεξεργασίας ERP είναι το στοιχείο P200.

Η λειτουργική σημασία της ακουστικής συνιστώσας P200 έχει προταθεί για την ταξινόμηση ερεθίσματος ευρετηρίου [ 34 ], αλλά η κορυφή P200 είναι επίσης ευαίσθητη σε διαφορετικά ακουστικά χαρακτηριστικά όπως το βήμα [ 35 ], η ένταση [ 36 ] και η διάρκεια. Για παράδειγμα, σε μελέτες επεξεργασίας timbre, βρέθηκε ότι τα πλάτη κορυφής P200 αυξάνονταν με τον αριθμό των συχνοτήτων που υπάρχουν σε οργανικούς τόνους [ 37 , 38 ]. Η συναισθηματική επεξεργασία προσώματος που συμβαίνει περίπου 200 ms αντικατοπτρίζει την ενοποίηση των ακουστικών στοιχείων. Αυτά τα στοιχεία βοηθούν τους συμμετέχοντες να συμπεράνουν τη συναισθηματική σημασία από τα ακουστικά ερεθίσματα [ 32 ]. Μια σειρά πειραμάτων [ 22 , 39 , 40] έχουν δηλώσει ότι το στοιχείο P200 διαμορφώνεται από φασματικά χαρακτηριστικά και συναισθηματικές λεξικές πληροφορίες.

Στην παρούσα μελέτη, ήταν προφανές ότι το εύρος κορυφής P200 ήταν μεγαλύτερο για την ευτυχισμένη προσώδη σε σύγκριση με τα άλλα δύο. Αυτά τα αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με προηγούμενες αναφορές [ 41 ] όπου τα ERP καταγράφηκαν καθώς οι συμμετέχοντες έκριναν τις διαδικασίες. Διαπιστώθηκε ότι το εύρος κορυφής P200 ήταν πιο θετικό για την ευτυχισμένη προσώδη, υποδηλώνοντας βελτιωμένη επεξεργασία θετικού σθένους. Σε μια μελέτη απεικόνισης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ενεργοποίηση στο δεξιό πρόσθιο και οπίσθιο μεσαίο χρονικό γύρο και στον κατώτερο μετωπικό γύρο, ήταν μεγαλύτερη για χαρούμενους τόνους σε σύγκριση με θυμωμένους τόνους [ 42]. Αυτή η ενισχυμένη ενεργοποίηση ερμηνεύτηκε ως τονίζοντας τον ρόλο του χαρούμενου πνεύματος ως κοινωνικά εμφανή στοιχεία που εμπλέκονται στην αντίληψη και τη δημιουργία συναισθηματικών απαντήσεων όταν τα άτομα παρακολουθούν τις φωνές. Σε μια μελέτη μέτρησης ERP, ο Spreckelmeyer και οι συνεργάτες του ανέφεραν μεγαλύτερο εύρος συνιστωσών P200 για χαρούμενη φωνή σε σύγκριση με θλιβερούς φωνητικούς τόνους [ 43]. Αποδίδουν αυτά τα αποτελέσματα στη φασματική πολυπλοκότητα των ευτυχισμένων τόνων, συμπεριλαμβανομένης της παραλλαγής F0, καθώς και του απότομου χρόνου επίθεσης. Στη μελέτη μας, η ακουστική ανάλυση των ερεθισμάτων αποκάλυψε επίσης υψηλότερες μέσες τιμές F0, και ευρύτερα εύρη παραλλαγών F0 για την ευτυχισμένη prosody σε σύγκριση με τις θυμωμένες και ουδέτερες διαδικασίες. Αυτές οι παράμετροι που σχετίζονται με το F0 του ακουστικού σήματος μπορούν επομένως να χρησιμεύσουν ως πρώιμες ενδείξεις για συναισθηματική σημασία και συνεπώς μπορούν να διευκολύνουν την ειδική εργασία για την πρώιμη αισθητηριακή επεξεργασία. Αυτά τα αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με τις προηγούμενες εργασίες [ 2] επιβεβαιώνοντας τα ηχητικά σήματα ως την πιο σημαντική ακουστική διάσταση στην αναγνώριση συναισθημάτων. Το γεγονός ότι η χαρούμενη αναγνώριση προσώδης προκάλεσε μεγαλύτερο εύρος κορυφής P200, ακόμη και κατά την προσομοίωση, σηματοδοτεί την αντοχή των παραμέτρων F0 που διατηρούνται καλά, ακόμη και μετά την υποβάθμιση της ομιλίας. Υπάρχουν στοιχεία από μια μελέτη ERP που υποδηλώνει ότι τα αρνητικά ερεθίσματα είναι λιγότερο αναμενόμενα και απαιτούν περισσότερη προσπάθεια για επεξεργασία σε σύγκριση με τα θετικά ερεθίσματα [ 44 ]. Έτσι, η μεγαλύτερη παραλλαγή F0, καθώς και η παραλλαγή χαμηλότερης έντασης, νωρίς στο φάσμα της ευτυχισμένης προσώδης και η κοινωνική προεξοχή θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει σε βελτιωμένη αναγνώριση ευτυχούς προσώδους.

Βοηθώντας στον στόχο της συναισθηματικής αναγνώρισης προσώματος σε μη προσομοιωμένες έναντι προσομοιωμένες προτάσεις, η μελέτη είχε σκοπό να ρίξει φως στις διαφορές μεταξύ δύο τύπων στρατηγικών CI Ανεξάρτητα από το είδος της προσομοίωσης στρατηγικής, όλα τα θέματα που εκτελούνται πάνω από το τυχαίο επίπεδο σε προσομοιώσεις. Διαπιστώθηκε ότι η απόδοση των θεμάτων για προσομοιώσεις ήταν χαμηλότερη από τις μη προσομοιωμένες προτάσεις για όλα τα συναισθήματα. Αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί σε ένα πολύ περιορισμένο δυναμικό εύρος που διατηρήθηκε κατά τη δημιουργία των προσομοιώσεων για να μιμούνται τα πραγματικά εμφυτεύματα όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεύτερον, οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία προσομοιώσεων υποβαθμίζουν τα φασματικά και χρονικά χαρακτηριστικά του αρχικού σήματος. Ως αποτέλεσμα, η πρόσβαση σε πολλές ενδείξεις F0 απαραίτητες για τη διαφοροποίηση των συναισθημάτων, δεν είναι διαθέσιμη στον ίδιο βαθμό όπως στην κατάσταση μη προσομοίωσης [ 45]]. Παρόλο που τα φωνοκωδικοποιητές χρησιμοποιούνταν για τη δημιουργία προσομοιώσεων, αλλοιώνουν τα ερεθίσματα, εξακολουθούν να είναι οι πιο ανάλογες με ατελείς πραγματικές συνθήκες όπως η αντίληψη μέσω κοχλιακών εμφυτευμάτων [ 46 ].

Η τελική φιλοδοξία αυτής της μελέτης ήταν να συγκρίνει τις στρατηγικές κωδικοποίησης ομιλίας και να ανακαλύψει ποια είναι καλύτερη για αναγνώριση προσώδη. Από τα αποτελέσματα της σύγκρισης της αντίληψης της προσώδους με δύο στρατηγικές προσομοίωσης, δηλαδή το PACE και το ACE, τα αποτελέσματα έδειξαν αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα του PACE σε σχέση με την τρέχουσα δημοφιλή στρατηγική ACE και η διαφορά ήταν πιο εμφανής για το χαρούμενο συναίσθημα. Το μεγαλύτερο εφέ συστατικού P200 για ευτυχισμένη προσώδη παρατηρήθηκε για το PACE σε σύγκριση με προσομοιώσεις ACE. Αυτό το μεγαλύτερο εύρος που φαίνεται για το PACE μπορεί να αποδοθεί στην αρχή κωδικοποίησης που έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη διέγερση και λιγότερη ομαδοποίηση των καναλιών που διεγείρονται. Τα προηγούμενα πειράματα ανέφεραν ότι η αντίληψη ομιλίας είναι καλύτερη για άτομα που χρησιμοποιούν PACE σε σύγκριση με τη στρατηγική ACE. Ομοίως, [ 47] προέβλεψε ότι το PACE μπορεί να έχει πλεονέκτημα έναντι του ACE στην αντίληψη της μουσικής. Αν και οι δύο ACE και PACE είναι στρατηγικές N of M, η κωδικοποίηση στη στρατηγική PACE είναι αποτέλεσμα ενός μοντέλου ψυχοακουστικής κάλυψης. Οι ζώνες που επιλέγονται από αυτό το μοντέλο βασίζονται στη φυσιολογία του φυσιολογικού κοχλία ακοής. Αυτό το μοντέλο εξάγει τα πιο σημαντικά συστατικά των ηχητικών σημάτων και απορρίπτει στοιχεία σήματος που καλύπτονται από άλλα θορυβώδη στοιχεία και, ως εκ τούτου, δεν ακούγονται από τους κανονικούς ακροατές. Λόγω αυτού του φαινομένου, τα μοτίβα διέγερσης μέσα στον κοχλία είναι πιο φυσικά με το PACE [ 11], που σημαίνει ότι τα ερεθίσματα που παρουσιάζονται ακούγονται πιο φυσικά και λιγότερο στοχαστικά. Δεδομένου ότι η στρατηγική ACE δεν διαθέτει τέτοιο μοντέλο, δεν μπορεί ποτέ να δημιουργηθεί ένα μοτίβο διέγερσης παρόμοιο με το φυσιολογικό κοχλία ακοής, με αποτέλεσμα αφύσικη αντίληψη λόγω ανεπιθύμητων επιδράσεων κάλυψης στο εσωτερικό αυτί. Αυτό εξηγεί την κακή απόδοση τόσο της συμπεριφοράς όσο και των ERP όταν ακούστηκαν προσομοιώσεις ACE. Επιπλέον άλλος λόγος για αυτήν την περαιτέρω βελτίωση θα μπορούσε να είναι ότι, σε αντίθεση με το ACE, οι ζώνες που επιλέγονται από το μοντέλο κάλυψης κατανέμονται ευρέως σε όλο το εύρος συχνοτήτων στο PACE. Αυτό μειώνει την ποσότητα της αλληλεπίδρασης ηλεκτρικού πεδίου, οδηγώντας σε βελτίωση της κατανόησης της ομιλίας διατηρώντας σημαντικές ενδείξεις βήματος. Έτσι, στο PACE μόνο τα πιο αντιληπτά εμφανή συστατικά, παρά τα μεγαλύτερα συστατικά του ερεθίσματος, παραδίδονται στο εμφύτευμα,διατηρώντας τα καλύτερα ακουστικά χαρακτηριστικά που διαφορετικά θα είχαν καλυφθεί οδηγώντας σε βελτιωμένη φασματική και χρονική ανάλυση, ενισχύοντας έτσι τη λεκτική αναγνώριση και διαφοροποίηση σε σύγκριση με το ACE.

Συμπεράσματα

Σύμφωνα με μια προηγούμενη έκθεση [ 22 ], η παρούσα μελέτη προτείνει να είναι δυνατή η διαφοροποίηση της συναισθηματικής προσώδους μόλις 200 ms μετά την έναρξη της ποινής, ακόμη και όταν οι προτάσεις ακτινοβολούνται. Ακουστικές αναλύσεις της μελέτης μας, καθώς και μελέτες που πραγματοποιήθηκαν προηγουμένως, έδειξαν ότι οι μέσες τιμές βήματος, τα εύρη της παραλλαγής του βήματος και τα συνολικά πλάτη είναι ισχυροί ακουστικοί δείκτες για τα στοχευμένα φωνητικά συναισθήματα. Δεύτερον, τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι το PACE είναι ανώτερο από το ACE σε σχέση με την συναισθηματική αναγνώριση προσώδη. Η παρούσα μελέτη επιβεβαιώνει επίσης ότι οι προσομοιώσεις είναι χρήσιμες για τη σύγκριση στρατηγικών κωδικοποίησης ομιλίας καθώς μιμούνται την περιορισμένη φασματική ανάλυση και τις άλυτες αρμονικές στρατηγικών επεξεργασίας ομιλίας. Ωστόσο, όπως επεσήμανε το [ 46], τα αποτελέσματα των μελετών προσομοίωσης θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, καθώς τα φωνοκωδικοποιητές μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στα χρονικά και φασματικά στοιχεία. Έτσι, η συναισθηματική επεξεργασία προσώματος στους χρήστες CI περιμένει περαιτέρω έρευνα. Οι μελλοντικές συσκευές εμφυτεύματος και οι στρατηγικές επεξεργασίας ομιλίας τους θα αυξήσουν τη λειτουργική φασματική ανάλυση και θα ενισχύσουν την αντίληψη των εμφανών ενδείξεων φωνητικού βήματος για τη βελτίωση της αναγνώρισης φωνητικών συναισθημάτων των χρηστών CI. Η εφαρμογή του μοντέλου ψυχοακουστικής κάλυψης που πήγε στην ανάπτυξη του PACE φαίνεται ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Μέθοδοι

Συμμετέχοντες

Η ομάδα των συμμετεχόντων αποτελούνταν από είκοσι γερμανούς ομιλητές με κανονική ακοή, με μέση ηλικία 41 ετών (εύρος: 25–55 ετών, SD = 7.1). Τα θέματα χωρίστηκαν τυχαία σε δύο υποομάδες. Η πρώτη ομάδα (Ομάδα Ι) αποτελούνταν από δέκα άτομα με μέση ηλικία 40 ετών (SD = 8.1) που παρουσιάστηκε με μια εργασία αντίληψης προσομοίωσης ACE. Η δεύτερη ομάδα (Ομάδα II) περιελάμβανε δέκα άτομα με μέση ηλικία 42 ετών (SD = 6,3) που εκτελούσαν μια εργασία προσομοίωσης PACE. Τα άτομα δεν είχαν ιστορικό νευρολογικών, ψυχιατρικών ή ακουστικών ασθενειών ή προβλήματα ομιλίας. Η εφαρμογή του αποθέματος κατάθλιψης του Beck (BDI) αποκάλυψε ότι κανένα από τα άτομα δεν σημείωσε υψηλότερο από εννέα πόντους που δεν υποδηλώνουν ότι υπάρχουν σημαντικά συμπτώματα κατάθλιψης.Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τη Διακήρυξη των αρχών του Ελσίνκι και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αννόβερου. Όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν γραπτή συγκατάθεση πριν από την ηχογράφηση και έλαβαν χρηματική αποζημίωση για τη συμμετοχή τους.

Ερέθισμα

Πενήντα σημασιολογικά ουδέτερες προτάσεις που μίλησαν από μια επαγγελματική γερμανική ηθοποιό χρησίμευσαν ως ερεθιστικό υλικό για το πείραμα. Κάθε πρόταση εκφωνήθηκε με τρία διαφορετικά συναισθηματικά μη λεκτικά στοιχεία, με αποτέλεσμα πενήντα ερεθίσματα για κάθε συναίσθημα (ουδέτερο, χαρούμενο και θυμωμένο). Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 150 προτάσεις για το πείραμα. Κάθε ερέθισμα μαγνητοσκοπήθηκε με ψηφιακό μαγνητόφωνο με ρυθμό δειγματοληψίας 44,1 kHz και ψηφιοποιήθηκε στα 16-bit [ 20 ]. Αυτές οι προτάσεις προέρχονται από την τράπεζα ερεθισμάτων που έχουν χρησιμοποιήσει προηγουμένως αρκετοί ερευνητές, π.χ. [ 20 ] χρησιμοποίησαν τις παραπάνω προτάσεις για να μελετήσουν την πλευρική συναισθηματική ομιλία χρησιμοποιώντας fMRI. Ομοίως, [ 48] μελέτησε τις ειδικές σθένους διαφορές της επεξεργασίας συναισθηματικών συγκρούσεων με αυτές τις προτάσεις. Όλες οι προτάσεις είχαν την ίδια δομή (π.χ. " Sie hat die Zeitung gelesen ", "Έχει διαβάσει την εφημερίδα"). Για τη δημιουργία προσομοιώσεων αυτών των φυσικών προτάσεων που μιμούνται τις στρατηγικές ACE και PACE, χρησιμοποιήθηκε η εργαλειοθήκη Matlab Nucleus Implant Communicator (NIC) [ 49 ]. Όλα τα ερεθίσματα αναλύθηκαν ακουστικά χρησιμοποιώντας το Praat 5.1.19 για να μετρηθούν οι ακουστικές διαφορές μεταξύ συναισθημάτων [ 50 ]. Οι διαφορές στη θεμελιώδη συχνότητα (F0), το συνολικό βήμα (βλ. Σχήμα 2 ), η ένταση και η διάρκεια των προτάσεων εξήχθησαν. Οι τιμές για τα ακουστικά χαρακτηριστικά από την έναρξη της πρότασης έως την αντιστάθμιση των προτάσεων παρουσιάζονται στον Πίνακα 4 . Φιγούρα3 απεικονίζει το φασματογράφημα για προτάσεις χωρίς προσομοίωση, προσομοίωση ACE και προσομοίωση PACE.

Σχήμα 2
Σχήμα 2

Περίγραμμα των τριών συναισθημάτων. Το Praat δημιούργησε περιγράμματα βήματος ουδέτερης (σταθερής γραμμής), θυμωμένης (διακεκομμένης γραμμής) και χαρούμενου προσώματος (διακεκομμένη γραμμή) για την αρχική πρόταση (χωρίς προσομοίωση): "Sie hat die Zeitung gelesen".

Πίνακας 4 Ακουστικές παράμετροι μη προσομοιωμένων και προσομοιωμένων προτάσεων (τυπικές αποκλίσεις στην παρένθεση) για όλα τα συναισθήματα
Σχήμα 3
σχήμα3

Φασματογράμματα προσομοιωμένων και μη προσομοιωμένων ερεθισμάτων. Φασματογραφήματα (όπως προκύπτει από το λογισμικό Praat) τριών τύπων ερεθισμάτων για μια ευτυχισμένη πρόταση. Κορυφή: ορατός ήχος της καλής πρότασης Κάτω: φασματογραφήματα της ίδιας πρότασης. Αριστερά: Αρχική πρόταση (χωρίς προσομοίωση). Κέντρο: Προσομοίωση ACE και Δεξιά: Προσομοίωση PACE.

Διαδικασία

Το πείραμα διεξήχθη σε θάλαμο επεξεργασμένο με ήχο. Τα άτομα κάθονταν σε μια άνετη πολυθρόνα που βλέπει σε μια οθόνη υπολογιστή, τοποθετημένη σε απόσταση ενός μέτρου. Τα ερεθίσματα παρουσιάστηκαν με το λογισμικό «Παρουσίαση» (Neurobehavioral system, έκδοση 14.1) σε τυχαία σειρά μέσω ηχείων που τοποθετούνται αριστερά και δεξιά της οθόνης σε επίπεδο ήχου που υποδεικνύεται από τους συμμετέχοντες ότι είναι αρκετά ακουστικά. Όλα τα ερεθίσματα τυχαιοποιήθηκαν με τέτοιο τρόπο που η ίδια πρόταση με δύο διαφορετικά συναισθήματα δεν εμφανίστηκε διαδοχικά. Τα ερεθίσματα παρουσιάστηκαν με σταθερό ρυθμό παρουσίασης με μεσοδιάστημα-2500 ms. Στους συμμετέχοντες δόθηκε εντολή να προσδιορίσουν όσο το δυνατόν ακριβέστερα εάν η πρόταση είχε ουδέτερη, χαρούμενη ή θυμωμένη προδία και στη συνέχεια να πατήσει το αντίστοιχο πλήκτρο απάντησης ως δείκτη της απόφασής τους μετά το τέλος μιας πρότασης.Κάθε κλειδί σε ένα κουτί απόκρισης αντιστοιχούσε σε μία από τις τρεις διαδικασίες. Η αντιστοίχιση των κουμπιών με τις απαντήσεις αντισταθμίστηκε μεταξύ των θεμάτων σε κάθε ομάδα απόκρισης. Το πείραμα αποτελούνταν από μία τυχαιοποιημένη μη προσομοιωμένη εκτέλεση και μία τυχαιοποιημένη προσομοιωμένη εκτέλεση περίπου δεκατριών λεπτών το καθένα. Οι ομάδες των μη προσομοιωμένων και προσομοιωμένων προτάσεων αντισταθμίστηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων. Μόνο οι απαντήσεις που δόθηκαν μετά την ολοκλήρωση μιας πρότασης συμπεριλήφθηκαν σε μεταγενέστερες αναλύσεις. Οι βαθμολογίες ακρίβειας και οι χρόνοι αντίδρασης υπολογίστηκαν για κάθε συγκίνηση για μη προσομοιωμένη και προσομοιωμένη πρόταση και υποβλήθηκαν σε SPSS (10.1) για στατιστική ανάλυση.Το πείραμα αποτελούνταν από μία τυχαιοποιημένη μη προσομοιωμένη εκτέλεση και μία τυχαιοποιημένη προσομοιωμένη εκτέλεση περίπου δεκατριών λεπτών το καθένα. Τα μπλοκ μη προσομοιωμένων και προσομοιωμένων προτάσεων αντισταθμίστηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων. Μόνο οι απαντήσεις που δόθηκαν μετά την ολοκλήρωση μιας πρότασης συμπεριλήφθηκαν σε μεταγενέστερες αναλύσεις. Οι βαθμολογίες ακρίβειας και οι χρόνοι αντίδρασης υπολογίστηκαν για κάθε συγκίνηση για μη προσομοιωμένη και προσομοιωμένη πρόταση και υποβλήθηκαν σε SPSS (10.1) για στατιστική ανάλυση.Το πείραμα αποτελούνταν από μία τυχαιοποιημένη μη προσομοιωμένη εκτέλεση και μία τυχαιοποιημένη προσομοιωμένη εκτέλεση περίπου δεκατριών λεπτών το καθένα. Τα μπλοκ μη προσομοιωμένων και προσομοιωμένων προτάσεων αντισταθμίστηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων. Μόνο οι απαντήσεις που δόθηκαν μετά την ολοκλήρωση μιας πρότασης συμπεριλήφθηκαν σε μεταγενέστερες αναλύσεις. Οι βαθμολογίες ακρίβειας και οι χρόνοι αντίδρασης υπολογίστηκαν για κάθε συγκίνηση για μη προσομοιωμένη και προσομοιωμένη πρόταση και υποβλήθηκαν σε SPSS (10.1) για στατιστική ανάλυση.Οι βαθμολογίες ακρίβειας και οι χρόνοι αντίδρασης υπολογίστηκαν για κάθε συγκίνηση για μη προσομοιωμένη και προσομοιωμένη πρόταση και υποβλήθηκαν σε SPSS (10.1) για στατιστική ανάλυση.Οι βαθμολογίες ακρίβειας και οι χρόνοι αντίδρασης υπολογίστηκαν για κάθε συγκίνηση για μη προσομοιωμένη και προσομοιωμένη πρόταση και υποβλήθηκαν σε SPSS (10.1) για στατιστική ανάλυση.

Διαδικασία ERP

Οι ηχογραφήσεις συνεχούς ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (EEG) αποκτήθηκαν χρησιμοποιώντας έναν ενισχυτή EEG 32 καναλιών BrainAmp (BrainProducts, Germany, http://www.brainproducts.de ). Ένα ενεργό ενσωματωμένο πώμα ηλεκτροδίων (BrainProducts, Γερμανία, http://www.brainproducts.de ) με τριάντα ηλεκτρόδια Ag / Ag-Cl τοποθετήθηκε στο τριχωτό της κεφαλής σύμφωνα με το διεθνές σύστημα 10-20 [ 51 ], με το ηλεκτρόδιο αναφοράς η άκρη της μύτης. Κατακόρυφες και πλευρικές κινήσεις των ματιών καταγράφηκαν χρησιμοποιώντας δύο ηλεκτρόδια, ένα τοποθετημένο στον εξωτερικό κύκλο και ένα κάτω από το δεξί μάτι των συμμετεχόντων. Οι αντίσταση των ηλεκτροδίων διατηρήθηκαν κάτω από 10KΩ. Το EEG καταγράφηκε συνεχώς on-line και αποθηκεύτηκε για επεξεργασία εκτός σύνδεσης. Το EEGLAB [ 52] Η έκδοση λογισμικού ανοιχτού κώδικα (9.0.4.5s) που εκτελείται κάτω από το περιβάλλον MATLAB χρησιμοποιήθηκε για ανάλυση. Τα δεδομένα φιλτραρίστηκαν με διέλευση ζώνης (1 έως 35 Hz) και αφαιρέθηκαν οι δοκιμές με μη στερεοτυπικά αντικείμενα που υπερέβησαν τη λειτουργία ενσωματωμένης πιθανότητας (jointprob.m) από τρεις τυπικές αποκλίσεις. Η ανάλυση ανεξάρτητων συστατικών (ICA) πραγματοποιήθηκε με τον αλγόριθμο Infomax ICA στα συνεχή δεδομένα [ 53 ] με την υπόθεση ότι η καταγεγραμμένη δραστηριότητα είναι ένα γραμμικό άθροισμα ανεξάρτητων συστατικών που προέρχονται από εγκεφαλικές και μη εγκεφαλικές πηγές τεχνουργήματος. Για συστηματική αφαίρεση συστατικών που αντιπροσωπεύουν οφθαλμικά και καρδιακά αντικείμενα, το EEGLAB plug-in CORRMAP [ 54], χρησιμοποιήθηκε η δυνατότητα αυτόματης αναγνώρισης στοιχείων. Μετά την εξασθένηση του τεχνητού αντικειμένου με οπίσθια προβολή όλων εκτός από τα τεχνητά ανεξάρτητα συστατικά, τα καθαρισμένα δεδομένα υπολογίστηκαν επιλεκτικά κατά μέσο όρο για κάθε κατάσταση από την έναρξη του ερεθίσματος, η οποία περιελάμβανε 200 ms προ-ερεθίσματος βάσεις και ένα 600 ms χρονικό παράθυρο. Προκειμένου να διερευνηθούν οι διαφορές μεταξύ των μη λεκτικών συνθηκών συγκίνησης, οι κυματομορφές ERP και οι τοπογραφικοί χάρτες για κάθε συναίσθημα επιθεωρήθηκαν και συγκρίθηκαν για λανθάνουσα κατάσταση και εύρος δραστηριότητας τάσης κορυφής κατά την έναρξη της πρότασης. Η οπτική επιθεώρηση των μέσων κυματομορφών έδειξε ότι η κατανομή των εφέ ERP ήταν κατά κύριο λόγο μετωπική. Επομένως, πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις πλάτους κορυφής και λανθάνοντος χρόνου στο ηλεκτρόδιο Cz για καθεμία από τις επιλεγμένες κορυφές: N100 καθώς και P200.

Στατιστική ανάλυση

Τα μέτρα συμπεριφοράς και ERP υποβλήθηκαν στο SPSS (10.1) για στατιστική ανάλυση. Ο χρόνος αντίδρασης και ο ρυθμός ακρίβειας αναλύθηκαν με 3 × 2 × 2 επαναλαμβανόμενες αναλύσεις διακύμανσης (ANOVA), με συναισθηματική προσώδη [ουδέτερη, θυμωμένη, χαρούμενη] και τύπο ερεθίσματος [χωρίς προσομοίωση, προσομοίωση] ως παράγοντες εντός των θεμάτων, ενώ η στρατηγική [ ACE, PACE] χρησίμευσε ως παράγοντας μεταξύ των θεμάτων. Όλες οι αναλύσεις ERP ακολούθησαν τον ίδιο σχεδιασμό ANOVA με την ανάλυση συμπεριφοράς. Προκειμένου να διορθωθεί η παραβίαση της σφαιρικότητας (p <0,05), χρησιμοποιήθηκε η διόρθωση του Greenhouse-Geisser σε σχετικές περιπτώσεις. Ακολούθησαν σημαντικές αλληλεπιδράσεις με ζεύγη t- test για να εξεταστεί η σχέση μεταξύ συναισθηματικής προσώδους, τύπου διέγερσης και στρατηγικής.

Συντομογραφίες

ERP:

Δυνατότητες σχετικές με εκδηλώσεις

ΝΗ:

Κανονική ακοή

CI:

Κοχλιακά εμφυτεύματα

ΑΣΣΟΣ:

Προηγμένος κωδικοποιητής συνδυασμού

ΒΗΜΑ:

Ψυχοακουστικός προηγμένος συνδυασμός κωδικοποιητή

HSM:

Hochmair, Schulz και Moser τεστ προτάσεων

BDI:

Απογραφή κατάθλιψης

βιβλιογραφικές αναφορές

  1. 1.

    Ross ED: Οι απροσίδες. Λειτουργική-ανατομική οργάνωση των συναισθηματικών συστατικών της γλώσσας στο δεξί ημισφαίριο. Αψίδα Neurol. 1981, 38 (9): 561-569. 10.1001 / archneur.1981.00510090055006.

    CAS PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  2. 2.

    Murray IR, Arnott JL: Προς την προσομοίωση του συναισθήματος στη συνθετική ομιλία: μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για το ανθρώπινο φωνητικό συναίσθημα. J Acoust Soc Am. 1993, 93 (2): 1097-1108. 10.1121 / 1.405558.

    CAS PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  3. 3.

    Schroder C, Mobes J, Schutze M, Szymanowski F, Nager W, Bangert M, Munte TF, Dengler R: Αντίληψη της συναισθηματικής ομιλίας στη νόσο του Πάρκινσον. Mov Disord. 2006, 21 (10): 1774-1778. 10.1002 / mds.21038.

    PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  4. 4.

    Nikolova ZT, Fellbrich A, Born J, Dengler R, Schroder C: Ανεπαρκής αναγνώριση της συναισθηματικής προσώδους στην πρωτογενή εστιακή δυστονία. Eur J Neurol. 2011, 18 (2): 329-336. 10.1111 / j.1468-1331.2010.03144.x.

    CAS PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  5. 5.

    Chee GH, Goldring JE, Shipp DB, Ng AH, Chen JM, Nedzelski JM: Οφέλη της κοχλιακής εμφύτευσης σε ενήλικες που είχαν κωφιστεί πρώιμα: η εμπειρία του Τορόντο J Otolaryngol. 2004, 33 (1): 26-31. 10.2310 / 7070.2004.01074.

    PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  6. 6.

    Kaplan DM, Shipp DB, Chen JM, Ng AH, Nedzelski JM: Χρήστες κοχλιακών εμφυτευμάτων ενήλικων πρώιμων κωφών: αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. J Otolaryngol. 2003, 32 (4): 245-249. 10.2310 / 7070.2003.41601.

    PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  7. 7.

    Donaldson GS, Nelson DA: Ευαισθησία θέσης-θέσης και η σχέση της με την αναγνώριση συμφώνων από ακροατές κοχλιακών εμφυτευμάτων χρησιμοποιώντας τις στρατηγικές επεξεργασίας ομιλίας MPEAK και SPEAK. J Acoust Soc Am. 2000, 107 (3): 1645-1658. 10.1121 / 1.428449.

    CAS PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  8. 8.

    Sandmann P, Dillier N, Eichele T, Meyer M, Kegel A, Pascual-Marqui RD, Marcar VL, Jancke L, Debener S: Η οπτική ενεργοποίηση του ακουστικού φλοιού αντικατοπτρίζει την κακή προσαρμοστική πλαστικότητα στους χρήστες κοχλιακών εμφυτευμάτων. Εγκέφαλος. 2012, 135 (σημ. 2): 555-568.

    PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  9. 9.

    Mohr PE, Feldman JJ, Dunbar JL, McConkey-Robbins A, Niparko JK, Rittenhouse RK, Skinner MW: Το κοινωνικό κόστος της σοβαρής έως βαθιάς απώλειας ακοής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Int J Technol Αξιολογήστε την υγειονομική περίθαλψη. 2000, 16 (4): 1120-1135. 10.1017 / S0266462300103162.

    CAS PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  10. 10.

    Shannon RV, Zeng FG, Kamath V, Wygonski J, Ekelid M: Αναγνώριση ομιλίας με κυρίως χρονικά στοιχεία. Επιστήμη. 1995, 270 (5234): 303-304. 10.1126 / science.270.5234.303.

    CAS PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  11. 11.

    Buechner A, Brendel M, Krueger B, Frohne-Buchner C, Nogueira W, Edler B, Lenarz T: Τρέχουσα καθοδήγηση και αποτελέσματα από νέες στρατηγικές κωδικοποίησης ομιλίας. Otol Neurotol. 2008, 29 (2): 203-207. 10.1097 / mao.0b013e318163746.

    PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  12. 12.

    Nogueira W, Vanpoucke F, Dykmans P, De Raeve L, Van Hamme H, Roelens J: Τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας στην αποκατάσταση CI. Κοχλιακά εμφυτεύματα Int. 2010, 11 (Συμπλήρωμα 1): 449-453.

    PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  13. 13.

    Loizou PC: Τεχνικές επεξεργασίας σήματος για κοχλιακά εμφυτεύματα. IEEE Eng Med Biol Mag. 1999, 18 (3): 34-46. 10.1109 / 51.765187.

    CAS PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  14. 14.

    Nogueira W, Buechner A, Lenarz T, Edler B: Μια ψυχοακουστική στρατηγική κωδικοποίησης ομιλίας τύπου "NofM" για κοχλιακά εμφυτεύματα. J Appl Signal Process Spec Issue DSP Dear Aids Cochlear Implants Eurasip. 2005, 127 (18): 3044-3059.

    Αρθρο Μελετητής Google 

  15. 15.

    Lai WK, Dillier N: Διερεύνηση της στρατηγικής κωδικοποίησης MP3000 για την αντίληψη της μουσικής. 11 Jahrestagung der Deutschen Gesellschaft für Audiologie: 2008. 2008, Γερμανία: Kiel, 1-4.

    Μελετητής Google 

  16. 16.

    Weber J, Ruehl S, Buechner Α: Αξιολόγηση der Sprachverarbeitungsstrategie MP3000 bei Erstanpassung. 81η Ετήσια Συνάντηση της Γερμανικής Εταιρείας Οτο-Ρινό-Λαρυγγολογίας, Χειρουργικής Κεφαλής και Λαιμού. 2010, Βισμπάντεν: Γερμανική Ιατρική Επιστήμη GMS Publishing House

    Μελετητής Google 

  17. 17.

    Kutas M, Hillyard SA: Δυνατότητες εγκεφάλου που σχετίζονται με γεγονότα σε σημασιολογικά ακατάλληλες και εκπληκτικά μεγάλες λέξεις. Biol Psychol. 1980, 11 (2): 99-116. 10.1016 / 0301-0511 (80) 90046-0.

    CAS PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  18. 18.

    Steinhauer K, Alter K, Friederici AD: Οι δυνατότητες του εγκεφάλου υποδηλώνουν άμεση χρήση προωδικών ενδείξεων στη φυσική επεξεργασία ομιλίας. Nat Neurosci. 1999, 2 (2): 191-196. 10.1038 / 5757.

    CAS PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  19. 19.

    Schapkin SA, Gusev AN, Kuhl J: Κατηγοριοποίηση συναισθηματικών λέξεων που παρουσιάζονται μονομερώς: ανάλυση ERP. Acta Neurobiol Exp (Wars). 2000, 60 (1): 17-28.

    CAS Μελετητής Google 

  20. 20.

    Kotz SA, Meyer M, Alter K, Besson M, von Cramon DY, Friederici AD: Σχετικά με την παράλληλη συναισθηματική προσώδη: μια λειτουργική έρευνα MR που σχετίζεται με το γεγονός. Εγκεφάλου Λανγκ. 2003, 86 (3): 366-376. 10.1016 / S0093-934X (02) 00532-1.

    PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  21. 21.

    Pihan H, Altenmuller E, Ackermann H: Η φλοιική επεξεργασία του αντιληπτού συναισθήματος: μια πιθανή μελέτη DC για συναισθηματική ομιλία. Neuroreport. 1997, 8 (3): 623-627. 10.1097 / 00001756-199702100-00009.

    CAS PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  22. 22.

    Kotz SA, Paulmann S: Όταν συναισθηματική προσώδη και σημασιολογία χορεύουν μάγουλα στο μάγουλο: ERP αποδεικτικά στοιχεία. Brain Res. 2007, 1151: 107-118.

    CAS PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  23. 23.

    Hillyard SA, Picton TW: Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση στοιχείων στο ακουστικό προκάλεσε δυναμικό. Percept Psychophys. 1978, 24 (5): 391-398. 10.3758 / BF03199736.

    CAS PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  24. 24.

    Rosburg T, Boutros NN, Ford JM: Η μειωμένη ακουστική προκάλεσε πιθανό συστατικό N100 στη σχιζοφρένεια - μια κριτική κριτική. Ψυχίατρος Res. 2008, 161 (3): 259-274. 10.1016 / j.psychres.2008.03.017.

    Αρθρο Μελετητής Google 

  25. 25.

    Anderson L, Shimamura AP: Επιδράσεις συναισθημάτων στη μνήμη περιβάλλοντος κατά την προβολή κλιπ ταινιών Am J Psychol. 2005, 118 (3): 323-337.

    PubMed Μελετητής Google 

  26. 26.

    Zeelenberg R, Wagenmakers EJ, Rotteveel M: Η επίδραση του συναισθήματος στην αντίληψη: προκατάληψη ή βελτιωμένη επεξεργασία ;. Psychol Sci. 2006, 17 (4): 287-291. 10.1111 / j.1467-9280.2006.01700.x.

    PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  27. 27.

    Grandjean D, Sander D, Pourtois G, Schwartz S, Seghier ML, Scherer KR, Vuilleumier P. Nat Neurosci. 2005, 8 (2): 145-146. 10.1038 / nn1392.

    CAS PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  28. 28.

    Grandjean D, Sander D, Lucas N, Scherer KR, Vuilleumier P: Επιδράσεις της συναισθηματικής προσωσίας στην ακουστική εξαφάνιση για φωνές σε ασθενείς με χωρική παραμέληση. Νευροψυχολογία. 2008, 46 (2): 487-496. 10.1016 / j.neuropsychologia.2007.08.025.

    PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  29. 29.

    Scherer KR: Φωνητική επικοινωνία συναισθημάτων: μια ανασκόπηση των ερευνητικών παραδειγμάτων. Ομιλία Comm. 2003, 40: 227-256. 10.1016 / S0167-6393 (02) 00084-5.

    Αρθρο Μελετητής Google 

  30. 30.

    Luo X, Fu QJ: Ανίχνευση διαμόρφωσης συχνότητας με ταυτόχρονη διαμόρφωση πλάτους από κοχλιακούς χρήστες εμφυτευμάτων. J Acoust Soc Am. 2007, 122 (2): 1046-1054. 10.1121 / 1.2751258.

    PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  31. 31.

    Seither-Preisler A, Patterson R, Krumbholz K, Seither S, Lutkenhoner B: Στοιχεία επεξεργασίας βήματος στο στοιχείο N100m του ακουστικού πεδίου. Ακούστε Res. 2006, 213 (1-2): 88-98.

    PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  32. 32.

    Schirmer A, Kotz SA: Πέρα από το δεξί ημισφαίριο: εγκεφαλικοί μηχανισμοί που μεσολαβούν στη φωνητική συναισθηματική επεξεργασία. Trends Cogn Sci. 2006, 10 (1): 24-30. 10.1016 / j.tics.2005.11.009.

    PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  33. 33.

    Pinheiro AP, Galdo-Alvarez S, Rauber A, Sampaio A, Niznikiewicz M, Goncalves OF: Μη φυσιολογική επεξεργασία συναισθηματικής πρόωσης στο σύνδρομο Williams: μια μελέτη σχετικά με τις δυνατότητες που σχετίζονται με συμβάντα. Res Dev Disabil. 2011, 32 (1): 133-147. 10.1016 / j.ridd.2010.09.011.

    PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  34. 34.

    Garcia-Larrea L, Lukaszevicz AC, Mauguiere F: Επανεξέταση του παραδείγματος του oddball Μη στοχευόμενα έναντι ουδέτερων ερεθισμάτων και η αξιολόγηση των ERP προσεκτικών επιδράσεων. Νευροψυχολογία. 1992, 30: 723-741. 10.1016 / 0028-3932 (92) 90042-Κ.

    CAS PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  35. 35.

    Alain C, Woods DL, Covarrubias D: Ενεργοποίηση ευαίσθητων στη διάρκεια ακουστικών φλοιικών πεδίων σε ανθρώπους. Electroencephalogr Clin Neurophysiol. 1997, 104 (6): 531-539. 10.1016 / S0168-5597 (97) 00057-9.

    CAS PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  36. 36.

    Picton TW, Goodman WS, Bryce DP: Πλάτος των προκαλούμενων αποκρίσεων σε τόνους υψηλής έντασης. Acta Otolaryngol. 1970, 70 (2): 77-82. 10.3109 / 00016487009181862.

    CAS PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  37. 37.

    Meyer M, Baumann S, Jancke L: Η ηλεκτρική απεικόνιση του εγκεφάλου αποκαλύπτει τη χωρική-χρονική δυναμική της αντίληψης του timbre στους ανθρώπους. NeuroImage. 2006, 32 (4): 1510-1523. 10.1016 / j.neuroimage.2006.04.193.

    PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  38. 38.

    Shahin A, Bosnyak DJ, Trainor LJ, Roberts LE: Η βελτίωση των νευροπλαστικών ακουστικών P2 και N1c προκάλεσε δυνατότητες στους μουσικούς. J Neurosci. 2003, 23 (13): 5545-5552.

    CAS PubMed Μελετητής Google 

  39. 39.

    Paulmann S, Pell MD, Kotz SA: Πώς η γήρανση επηρεάζει την αναγνώριση της συναισθηματικής ομιλίας. Εγκεφάλου Λανγκ. 2008, 104 (3): 262-269. 10.1016 / j.bandl.2007.03.002.

    PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  40. 40.

    Kotz SA, Meyer M, Paulmann S: Πλευρική πλευρική συναισθηματική προσώδη στον εγκέφαλο: επισκόπηση και σύνοψη του αντίκτυπου του σχεδιασμού της μελέτης. Prog Brain Res. 2006, 156: 285-294.

    PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  41. 41.

    Alter K, Rank E, Kotz SA, Toepel U, Besson M, Schirmer A, Friederici AD: Συναισθηματική κωδικοποίηση στο σήμα ομιλίας και σε εγκεφαλικά δυναμικά που σχετίζονται με συμβάντα. Ομιλία Comm. 2003, 40: 61-70. 10.1016 / S0167-6393 (02) 00075-4.

    Αρθρο Μελετητής Google 

  42. 42.

    Johnstone T, van Reekum CM, Oakes TR, Davidson RJ: Η φωνή του συναισθήματος: μια μελέτη FMRI για νευρικές απαντήσεις σε θυμωμένες και χαρούμενες φωνητικές εκφράσεις. Το Soc Cogn επηρεάζει τους νευρώσεις. 2006, 1 (3): 242-249. 10.1093 / σάρωση / nsl027.

    PubMed Central PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  43. 43.

    Spreckelmeyer KN, Kutas M, Urbach T, Altenmuller E, Munte TF: Νευρική επεξεργασία φωνητικού συναισθήματος και ταυτότητας. Γωνιά εγκεφάλου. 2009, 69 (1): 121-126. 10.1016 / j.bandc.2008.06.003.

    PubMed Central PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  44. 44.

    Lang SF, Nelson CA, Collins PF: Δυνατότητες που σχετίζονται με γεγονότα σε συναισθηματικά και ουδέτερα ερεθίσματα. J Clin Exp Neuropsychol. 1990, 12 (6): 946-958. 10.1080 / 01688639008401033.

    CAS PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  45. 45.

    Qin MK, Oxenham AJ: Επιδράσεις προσομοίωσης επεξεργασίας κοχλιακού εμφυτεύματος στη λήψη ομιλίας σε κυμαινόμενες μάσκες. J Acoust Soc Am. 2003, 114 (1): 446-454. 10.1121 / 1.1579009.

    PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  46. 46.

    Laneau J, Wouters J, Moonen M: Σχετικές συνεισφορές κροταφικών και θετικών ενδείξεων για θεμελιώδεις διακρίσεις συχνότητας στα κοχλιακά εμφυτεύματα. J Acoust Soc Am. 2004, 116 (6): 3606-3619. 10.1121 / 1.1823311.

    PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  47. 47.

    Drennan WR, Rubinstein JT: Η αντίληψη της μουσικής στους χρήστες κοχλιακών εμφυτευμάτων και η σχέση της με τις ψυχοφυσικές δυνατότητες. J Rehabil Res Dev. 2008, 45 (5): 779-789. 10.1682 / JRRD.2007.08.0118.

    PubMed Central PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  48. 48.

    Wittfoth M, Schroder C, Schardt DM, Dengler R, Heinze HJ, Kotz SA: Σχετικά με τη συναισθηματική σύγκρουση: η επίλυση παρεμβολών της ευτυχισμένης και θυμωμένης προσώδης αποκαλύπτει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Cereb Cortex. 2010, 20 (2): 383-392. 10.1093 / cercor / bhp106.

    PubMed Αρθρο Μελετητής Google 

  49. 49.

    Εγχειρίδιο χρήστη λογισμικού Swanson B, Mauch H: Nucleus MATLAB Toolbox. 2006

    Μελετητής Google 

  50. 50.

    Boersma P, Weenink D: Praat: κάνει φωνητική από υπολογιστή. 2005

    Μελετητής Google 

  51. 51.

    Jasper H: Πρόοδος και προβλήματα στην έρευνα του εγκεφάλου. J Mt Sinai Hosp N Υ. 1958, 25 (3): 244-253.

    CAS PubMed Μελετητής Google 

  52. 52.

    Delorme A, Makeig S: EEGLAB: μια εργαλειοθήκη ανοιχτού κώδικα για ανάλυση δυναμικής EEG μιας δοκιμής, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης ανεξάρτητων στοιχείων. J Neurosci Meth. 2004, 134 (1): 9-21. 10.1016 / j.jneumeth.2003.10.009.

    Αρθρο Μελετητής Google 

  53. 53.

    Debener S, Thorne J, Schneider TR, Viola FC: Χρήση ICA για την ανάλυση πολυκαναλικών EEG δεδομένων. Ταυτόχρονη EEG και fMRI Επεξεργασία από Debener MUS. 2010, Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη: Oxford University Press, 121-135.

    Μελετητής Google 

  54. 54.

    Viola FC, Thorne J, Edmonds B, Schneider T, Eichele T, Debener S: Ημι-αυτόματη αναγνώριση ανεξάρτητων εξαρτημάτων που αντιπροσωπεύουν το EEG artefact. Clin Neurophysiol. 2009, 120 (5): 868-877. 10.1016 / j.clinph.2009.01.015.

    PubMed Αρθρο Μελετητής Google



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου